Ontstaan van de stichting

Het plezier dat we zien bij iedereen die mee op een zeilkamp gaat, is één van de belangrijkste drijfveren om tijdens onze vakantie dit vrijwilligerswerk te doen. Veel kooksters en Ketelbinkieleiders zijn gebleven nadat ze te oud waren om mee te gaan als deelnemer, maar nog niet wilden stoppen met de kampen. De schippers zijn allemaal oud-deelnemers die door opleiding tijdens de kampen zijn ‘afgeschipperd’. Tijdens de kampen zeilen we, maar doen we ook allerlei groepsactiviteiten, zoals een dropping, avondsluiting, zeskamp, kampvuur, candle-light en bonte avond.

Waarom een stichting? Het begon een jaar geleden toen het plan werd opgevat om een Gaastmeer-reünie te organiseren. In de jaren dat twee leden van het bestuur van de stichting in de ‘zeilkamp commissie’ (ZKC) zaten, kwam er met regelmaat de vraag om financiële steun, ouders kunnen in periodes zitten dat er veel van ze wordt gevraagd en dat er minder tijd is voor de kinderen doordat een ouder zijn baan heeft verloren of ziek is.

Hier wilden we wat mee doen. Op 24 juni 2017 werd er een GRV-reünie georganiseerd.  Het eerste plan was om tijdens de Gaastmeer-reünie onze eigen Optimisten te bouwen. Hiermee wilden we geld ophalen om kinderen gratis of tegen gereduceerd tarief een zeilvakantie te kunnen geven, wanneer de ouders daar zelf niet de middelen voor hebben. In de zoektocht naar bouwmateriaal voor optimisten kwamen we in contact met een bootverhuurder die 10 identieke, vrijwel nieuwe Optimisten te koop aanbood. Het plan voor de stichting werd geboren… De stichting heeft deze 10 optimisten en later ook een zeilpraam aangeschaft. Deze boten worden verhuurd aan de zeilkampen. De praam wordt ook verhuurd voor uitjes. De verhuur opbrengsten gaan naar de stichting. Daarnaast kan iedereen die de stichting graag wil ondersteunen, familielid van de stichting worden.
De inkomsten, afkomstig uit de verhuur van de vloot en uit giften van donateurs, worden gebruikt om kinderen die in een financieel of sociaal moeilijke thuissituatie zitten, mee te nemen op kamp. Ouders die geen kamp (of vakantie anderszins) kunnen betalen voor hun kinderen, kunnen op deze manier toch hun kind een heerlijke vakantie geven. Ook wanneer er thuis moeilijkheden zijn, is het voor een kind (en voor de ouders) fijn als hij of zij heerlijk een weekje op kamp kan in Gaastmeer. We gunnen ieder kind namelijk ‘de vakantie van je leven’! Daarnaast willen we de zeilkampen optimaliseren (zie ook ‘over ons – doelen van de stichting’). Helpt u en help jij mee?